Yhdistys teki lokakuun lopussa yhdessä Vantaan Pitsikillan kanssa retken Orimattilaan katsomaan pitsejä Pohjolasta.
Otsikolla ”Luostarin kellot ja Christian IV” näyttelyn oli koonnut Helena Orava, jonka juuret ovat Tornionjokilaaksossa ja näkymä synnyinkodista suoraan Ruotsin puolelle. Näyttelyyn Helena oli koonnut pitsejä ja vanhoja nypläystyynyjä sekä kirjallisuutta ja valokuvia kaikista Pohjoismaista.
Pitsien pohjoismainen historia ulottuu Ruotsin Kustaa II Adolfin ja Tanskan Christian IV:n aikaan 1500-luvun lopulle. Kummankin kuninkaan on tiedetty käyttäneen pitsejä vaatetuksessaan. Norjasta Helena on löytänyt vain yhden mallin ”Vuonojen yli” Telemarkin kotiseutumuseosta. Islantia edustivat kuvat kansallispukupitseistä sekä Maija Salosen villalangasta nyplätyt pitsit. Suomalaisten pitsien osalta Helena oli valmistautunut juhlistamaan 100 vuotta täyttävää kotimaata suunnittelemalla Lahden museon heinämaalaisen pitsitallenteen mukaan sinivalkoisen liinan ”6-parin pikkulehtoist” ja sille saman mallin mukaan sinivalkoiset kynttilämansetit.
Näyttely oli esillä Heinämaan Pitsinkutojien tiloissa Orimattilan Kehräämössä. Tutustuimme myös heinämaalaisten omiin tuotteisiin ja malleihin heidän myymälässään sekä muihin Kehräämön käsityöläisten puoteihin. Lounaan nautimme Kehräämön Tehdas-ravintolassa.
Sisko Vanne
”Vuonojen yli”, norjalainen pitsi, jonka Helena Orava on nyplännyt ja sijoittanut tauluksi.
Tanskalaisen Aase Nilssonin suunnittelema ja Sinikka Lahden nypläämä soikea liina ”Christian IV” sekä Anne Lise Nielsenin suunnittelemat joulukellot.
Varma Ritalan suunnittelemasta ”Luostarin kellot”-liinasarjasta neliön muotoinen liina.
”Suomi 100 vuotta” sinivalkoinen liina ja kynttilämansetit heinämaalaisen pitsitallenteen mukaan suunnitellut Helena Orava. Pitsikahvikupit ovat 1960-luvun Arabian posliinia.