Yhdistyksestä

Espoon Pitsinnypläys ry – Esbo Spetsknyppling rf pähkinänkuoressa

Pääkaupunkiseutu ei ole kuulunut nyplättyjen pitsien alueisiin, mutta silti Espoossa toimii vireä pitsiyhdistys. Espoon Pitsinnypläys ry on perustettu 27.05.1987.

Pitsinnypläys on ollut mukana Espoon kaupungin työväenopiston kurssiohjelmassa vuodesta 1968. Ajan kuluessa aktiiviset nyplääjät – sekä nypläyksen opettajat että opiskelijat – päättivät  perustaa yhdistyksen kokoamaan eri puolilta Espoota nypläyksenharrastajat yhteen. Jo ensimmäisen toimintavuoden 1987 aikana jäsenmäärä ylitti 100 henkilöä. Tällä hetkellä yhdistyksessä on n. 150 jäsentä – sekä naisia että miehiä ikähaarukan ollessa 12-90 vuotta. Jäsenet ovat etupäässä espoolaisia.

Kooste erilaisista toimintamuodoista

  • Espoon työväenopiston pitsinnypläystä tukevaa toimintaa.
  • Yhteistyötä Espoon kaupunginmuseon kanssa, mm. näyttely Glimsin kotiseutumuseossa kesällä 1996. Aiemmin yhdistyksellä on ollut työnäytöksiä Villa Rulludissa ja Glimsissä lähes vuosittain.
  • Osallistuminen työnäytöksillä erilaisiin tapahtumiin.
  • Jäsenistölle järjestettyjä opintomatkoja niin kotimaahan kuin ulkomaillekin. Melkein vuosittain matka Rauman pitsiviikoille, useita kertoja Vadstenaan Ruotsissa, kerran Bryggeen, ja vuonna 2000 olimme kansainvälisen pitsijärjestö OIDFA:n kongressissa Lundissa, Ruotsissa.
  • 1990-luvun alussa pidimme kursseja eestiläisille käsityönopettajille Tallinnassa (kolme pidennettyä viikonloppua). Myöhemmin kesäkurssi Pärnussa. Joka kerran mukana oli 3-4 opettajaa. Vuonna 1996 hiihtoloman aikana pidettiin näyttely ja work-shop eri ryhmittymille Suomi-instituutissa Tallinnassa. Mukanamme oli myös ruotsalainen pellava-asiantuntija Greta Johansson, joka luennoi aiheestaan.
  • Tampereen Käden taidot -messutapahtumiin olemme ottaneet osaa yli kymmenen kertaa omalla osastollamme. Työnäytökset ovat olleet siellä varma yleisömenestys.
  • Yhteistyötä ylläpidetään Tukholman pitsiyhdistyksen ”Knyppelpinnarna” ja Kristianstadin pitsiyhdistyksen ”Sotrynet” kanssa.
  • Keväällä 1997 kävimme Gran Canarialla asti pitämässä pitsinäyttelyn, ja pidimme työnäytöksiä Las Palmasissa koko viikon. Suomen konsulaatti avusti meitä hankkimalla luvat ja näyttelytilat.
  • 5-, 10- ja 15-vuotisjuhliemme yhteydessä näyttelyt Espoon Kulttuurikeskuksessa, Tapiolassa
  • 20-vuotisjuhlanäyttely pidettiin 30.05.-10.06.2007 Espoon Kulttuurikeskuksessa (Avajaiset 29.5.2007)

Kurssitoiminta

Varsinaisesta kurssitoiminnasta vastaa Espoon kaupungin työväenopisto.
Espoon pitsinnypläys ry on vuosien aikana järjestänyt joitakin täydentäviä kursseja mm. nypläyskursseja lapsille. Tällä hetkellä nuoret nyplääjämme ovat mukana aikuisten piireissä. 1990-luvun laman aikana aktiiviset opettajat ylläpitivät joitakin piirejä korvauksetta, jotta toimintaa pystyttiin ylläpitämään.

Voit tutustua Espoon, Helsingin ja Vantaan työväenopistojen kurssitarjontaan IlmoNet-palvelussa. Sitä kautta voit myös ilmoittautua kursseille.