Nypläysnäytökset Glimssissä

Espoon pitsynnypläys esittäytyy!
18.6.2017, klo 13-15
2.7.2017, klo 13-15
27.8.2017, klo 13-15
Osoite: Glimsintie 1, 02740 Espoo

Alla kuvia tapahtumasta:

4

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

Espoon Pitsinnypläys ry:n 30-vuotisnäyttely

Espoon Pitsinnypläys ry:n 30-vuotisnäyttely Palojoella Jatan aitassa 3.-12.2.2017. Alla kuvia näyttelystä.

 

1

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

6

 

 

 

 

 

 

 

7

 

 

 

 

 

8

 

 

 

 

 

9

 

 

 

 

 

 

 

10

 

 

 

 

 

 

11

 

 

 

 

 

 

 

12

 

 

 

 

 

13

 

 

 

 

 

14

 

 

 

 

 

15

 

 

 

 

 

 

16

 

 

 

 

 

 

 

17

 

 

 

 

 

 

 

18

 

 

 

 

 

 

 

19

 

 

 

 

 

 

 

20

Pohjolan pitsejä katsomassa

Yhdistys teki lokakuun lopussa yhdessä Vantaan Pitsikillan kanssa retken Orimattilaan katsomaan pitsejä Pohjolasta.

Otsikolla ”Luostarin kellot ja Christian IV” näyttelyn oli koonnut Helena Orava, jonka juuret ovat Tornionjokilaaksossa ja näkymä synnyinkodista suoraan Ruotsin puolelle. Näyttelyyn Helena oli koonnut pitsejä ja vanhoja nypläystyynyjä sekä kirjallisuutta ja valokuvia kaikista Pohjoismaista.

Pitsien pohjoismainen historia ulottuu Ruotsin Kustaa II Adolfin ja Tanskan Christian IV:n aikaan 1500-luvun lopulle. Kummankin kuninkaan on tiedetty käyttäneen pitsejä vaatetuksessaan. Norjasta Helena on löytänyt vain yhden mallin ”Vuonojen yli” Telemarkin kotiseutumuseosta. Islantia edustivat kuvat kansallispukupitseistä sekä Maija Salosen villalangasta nyplätyt pitsit. Suomalaisten pitsien osalta Helena oli valmistautunut juhlistamaan 100 vuotta täyttävää kotimaata suunnittelemalla Lahden museon heinämaalaisen pitsitallenteen mukaan sinivalkoisen liinan ”6-parin pikkulehtoist” ja sille saman mallin mukaan sinivalkoiset kynttilämansetit.

Näyttely oli esillä Heinämaan Pitsinkutojien tiloissa Orimattilan Kehräämössä. Tutustuimme myös heinämaalaisten omiin tuotteisiin ja malleihin heidän myymälässään sekä muihin Kehräämön käsityöläisten puoteihin. Lounaan nautimme Kehräämön Tehdas-ravintolassa.

Sisko Vanne

norjalainen

”Vuonojen yli”, norjalainen pitsi, jonka Helena Orava on nyplännyt ja sijoittanut tauluksi.

christian-iv-ja-joulukellot

Tanskalaisen Aase Nilssonin suunnittelema ja Sinikka Lahden nypläämä soikea liina ”Christian IV” sekä Anne Lise Nielsenin suunnittelemat joulukellot.

luostarin-kellot

Varma Ritalan suunnittelemasta ”Luostarin kellot”-liinasarjasta neliön muotoinen liina.

suomi-100

”Suomi 100 vuotta” sinivalkoinen liina ja kynttilämansetit heinämaalaisen pitsitallenteen mukaan suunnitellut Helena Orava. Pitsikahvikupit ovat 1960-luvun Arabian posliinia.

Hopeanypläyskurssi

Hopeanypläyskurssi viikonloppuna 1.-2.10. klo 10-15 Karakallion Karatalossa, Kotkatie 4. Mukaan mahtuu enintään 12 ja vähintään 8 kurssilaista ilmoittautumisjärjestyksessä.

Sisko Vanne

Jäsenilta

Jäseniltaa vietämme keskviikkona 31.8. klo 18 alkaen Ison Omenan uuden kirjaston kokoushuoneessa. Kokoonnumme uuden lisäosan Palvelutorin infon luona, Suomenlahdentie 1, kolmas kerros. Palvelutori on Espoon kaupungin uudenlainen konsepti, missä eri toimijat ja palvelujen tarjoajat ovat samoissa tiloissa. Meille esitellään koko Palvelutori sekä siihen kuuluva kirjasto käsityöaiheisine kirjoineen.

Sisko Vanne

Pärnun Pitsipäivät

Pitsipäiviä vietettiin Pärnussa heinäkuun puolivälissä 15. kerran, tällä kertaa myös päivien sielun, keväällä menehtyneen Eeva Taltsin muistoksi.

Meille espoolaisille kutsu koota oma näyttelypöytä ja pitää virolaisille työpajaa, tuli myöhään keväällä. Saimme kuitenkin kootuksi seitsemän hengen ryhmän, joka lähti innokkaana laittamaan esille nypläyksiämme ja opastamaan suomalaisten pitsien saloja.

Pitsipäivät järjestettiin Pärnun keskustassa koulurakennuksessa, jossa Eeva Talts on toiminut opettajana. Näyttelypöytiä oli meidän suomalaisten lisäksi Latviasta sekä tietysti Viron Pärnusta, Raplasta, Tartosta ja Tallinnasta. Näytteillä oli myös lasten nypläyksiä sekä erilaisia nypläyksillä koristeltuja kilpailutyynyjä, joista meidän ryhmämme sai valita voittajan. Eeva Taltsin muistopöydällä palavan kynttilän ympärillä oli esillä hänen nypläyksiään.

Mestariluokaksi nimetyssä työpajassa neljä opettajaamme Kepa Järveläinen, Stina Normen-Böök, Annette Suvanto ja Pirjo Vänni opettivat sekä lauantaina että sunnuntaina neljässä ryhmässä perinteisiä raumalaisia, heinämaalaisia ja Eeva-Liisa Kortelahden malleja sekä Rauman tyllipitsejä. Oppilaat olivat innokkaita ja ahkeria.

Iltaohjelmana nyplääjät siirtyivät viereiseen Lydia Koidula -puistoon nypläyksiensä kanssa. Puistossa oli lisäksi musiikkia ja pärnulaisten muotinäytös, puvuissa tietysti pitsisomistuksia.

Teimme mukavan matkan ja saimme uusia nypläysystäviä, joiden kanssa voimme jatkaa yhteyksien ylläpitämistä.

Sisko Vanne

Eeva Taltsin muistopöytä

Eeva Taltsin muistopöytä

Lasten nypläyksiä

Lasten nypläyksiä

Meidän yhdistyksemme osastoa

Meidän yhdistyksemme osastoa

Pärnulaisten näyttelypöytä

Pärnulaisten näyttelypöytä

Voittajaksi valittu tyyny

Voittajaksi valittu tyyny